Den här sidan är en annons

– Det här området är ett av de bästa kommande områdena i Kungsbacka. Vi har inget annat område som redan nu har så många intressenter, berättar Anna Henriksson, vd för Sverigehuset. (Foto: Rosie Alm)

Det blir hygge i Forsgaard

Utsikten härifrån är hänförande. Stora fält av grönt med skogen som fond. Med en lätt marklutning som ger mer att se. Nedanför sluttningen från Hällingsjövägen ner mot Söderån ligger Forsgårdens golfbana, ”Golfklubben mitt i stan” som den kallas. Från Kungsmässan tar det inte ens tio minuter med bil. Så stadsnära och ändå mitt ute i en storslaget vacker böljande natur av ängsmark och skog.

I planprogrammet för Nordöstra Kungsbacka stad ingår Hede station, Voxlöv, Klippebergen och delar av Tölö ängar. Här har Sverigehuset redan byggt 79 bostäder, i ett område kallat Tölö gårdar som blev färdigt för fem år sedan. Och nu är siktet inställt på det som i kommunens planering kallas Tölö ängar syd, söder om Hällingsjövägen ner till Söderån.

Planprogrammet för området är godkänt, marken är Sverigehusets, men än återstår lite mer förarbete innan spaden kan sättas i marken.

– Det här området, som vi kallar Forsgaard, är ett av de bästa kommande områdena i Kungsbacka. Här vill människor bo. Vi har inget annat område som redan nu har så många intressenter, berättar Anna Henriksson, vd för Sverigehuset.

Det danska namnet Forsgaard är ingen tillfällighet. Vi svenskar gillar Danmark. Vi delar det avskalade, nordiska vad gäller design och arkitektur, men framför allt så är det lätt att tycka om danskarnas avslappnade förhållningssätt till livet; deras medvetna jakt efter trivsel och gemyt.

– När vi nu skapar Forsgaard och dess områden i Kungsbacka, så är det just det vi har fokuserat på – livskvalitet. Det ska vara lätt att leva gott. Här finns platser där du kan tillbringa tid med nära och kära, samtidigt som du får tid för dig själv och dina intressen. En plats där du känner ro, får möjlighet att vila upp dig och unna dig det som du behöver för att uppskatta livet.

Kommande Forsgaard ligger mellan Hällingsjövägen och Forsgårdens golfbana. (Illustration: Kungsbacka kommun)

– Variation är vårt ledord, säger Anna Henriksson, både vad gäller boende- och upplåtelseform. Vi ska bygga bostads- och hyresrätter i flerbostadshus, radhus, parhus, kedjehus och friliggande villor med ambition att skapa ett socialt hållbart område med spännvidd när det gäller familjesituationer, ålder och intressen.

Anna Henriksson tror på mellan 400 och 600 bostäder.

I anslutning till infarten till Forsgaard planeras ett torg som blir ett naturligt centrum med service- och centrumfunktioner som till exempel närbutik och restaurang eller kafé. Vi planerar också för trygghetsbostäder här.

Området är naturligt grönt och bjuder in till uteaktiviteter. Golfbanan blir en naturlig plats för dem som sysslar med det, men närheten till naturen kommer att prägla hela Forsgaard och kilarna mellan områdena kommer att berikas med lekplatser och rekreationsytor. 

Sverigehuset tillhör inte de där stora byggherrarna. Men har ändå byggt cirka 2 000 bostäder sedan starten 1992. Anna Henriksson föredrar att säga utvecklat i stället för byggt.

– Vi har en förkärlek för utmärkande arkitektur och hållbar design och vi vill göra avtryck på såväl hus som bransch, säger hon. 

Som liten aktör menar Anna Henriksson att Sverigehuset har mycket korta beslutsvägar och säger sig vara beredd att trycka på startknappen för området när som helst.

– All infrastruktur finns redan och vi vet att efterfrågan på bostäder just här är stor.

– Vi vill köra i gång nu. Eller helst i går! skrattar hon.

Intresseanmälan finns på Sverigehusets hemsida under ”Forsgaard”.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin