Den här sidan är en annons

Kungsbacka är befolkat av entreprenörer och duktiga företagare och växer i snitt med 600 nya företag varje år. Castellums specialitet är att möta just deras behov, säger Stefan Vilhelmsson, affärsområdeschef och Mariette Hilmersson, region-vd. (Foto: Rosie Alm)

Framtidens arbetsplatser kräver flexibilitet

Fortsätta att jobba hemifrån? Eller äntligen tillbaka till kontoret?
Det är frågan många företag och anställda grunnar på just nu. Hur planerar vi för framtidens arbetsplats?
För Castellum är det den ständigt närvarande frågan.
– Jag tror att flexibilitet är det viktigaste svaret, säger Stefan Vilhelmsson, Castellums affärsområdeschef.

Castellums hela affärsidé handlar om att bygga, utveckla och hyra ut framtidens arbetsplatser, så för dem har den här tiden, ända sedan pandemin började, kommit med stora utmaningar. Plötsligt debatteras arbetsplatsen mer än någonsin. Någon framhåller hemmajobbet som det bästa, andra kontoret. Men som i de flesta andra sammanhang – det beror på vem du frågar. Det ena eller det andra är inte bäst för alla.

– ”Hold your horses”, säger Stefan Vilhelmsson och manar till eftertanke när frågan om att jobba hemifrån eller på kontoret kommer på tal.

– Vi har precis gått igenom extrema tider med pandemin, säger han. Från att alla var på kontoret till att alla arbetade hemifrån. Nu är pendeln på väg tillbaka, samtidigt som fördelar med att arbeta hemifrån är synliga. Det är viktigt för oss som företag att se framåt, att metodiskt analysera för- och nackdelar, att sitta lite lugnt i båten.

– När vi tillsammans med våra kunder skapar en arbetsplats där människor ska trivas och företag utvecklas, behöver besluten hålla över tid.

Castellum gör regelbundet egna marknadsanalyser, varav en del publiceras som offentliga rapporter. ”Framtidens arbetsliv” är en sådan årlig rapport från Castellum som kartlägger hur och var svenskarna vill arbeta i framtiden, och vad som är viktigt för att arbetsgivaren ska upplevas som attraktiv. Rapporten baseras på en undersökning med drygt 2 000 svar från ett riksrepresentativt urval av allmänheten i åldern 18 år och uppåt, och som normalt jobbar på kontor.

Utrymmet här tillåter oss inte att redovisa hela rapporten (den går att ladda ner från castellum.se) men några insikter är tydliga:

• Vi vill själva kunna välja varifrån vi ska jobba post-corona.
• Vi har omvärderat definitionen av ”bra läge” på arbetsplatsen.
• Kontorslandskapet är på väg ut och coworking kommer starkt.

– Vi har till exempel märkt att många unga gärna vill tillbaka till en gemensam arbetsplats, säger Stefan Vilhelmsson. Ofta beror det nog på att de bor smått och inte riktigt har plats för ett kontor hemma. Andra, med större bostäder, har lättare att få till ett arbetsrum.

Idéer om kluster, hubbar växer också fram starkt. I praktiken ett slags mellanting mellan att jobba hemma eller att behöva åka in till kontoret. Du har en välutrustad mindre arbetsplats, ett ”skrivbord” i närheten av där du bor, dit du kan gå när du vill. Du slipper pendla och får ändå möjligheten att dela på att vara hemma och på jobbet.

– Oavsett vilket så är det viktigt för oss som företag att arbeta tillsammans med våra kunder. Att de känner att de kan växa med oss. Kraven är olika och därför måste också arbetsplatslösningarna vara olika, säger Stefan Vilhelmsson.

– Vikten av flexibilitet för företaget och individen har nog visat sig än tydligare så här i tider av post-corona.

Även om Castellums fastigheter finns väl representerade i Kungsbacka (Kommunen hyr sitt största kontor av Castellum) och nu senast med Hede padelhall, kommer företaget att satsa än mer i kommunen.

– Kungsbacka är befolkat av entreprenörer och duktiga företagare och växer med stor hastighet, säger Mariette Hilmersson, region-vd. Varje år startas det i genomsnitt 600 nya företag i Kungsbacka.

Kungsbackas placering mitt i en tillväxtregion gör det oerhört attraktivt och här dominerar företagstjänster, byggsektor, detalj- och partihandel, precis vad många företag behöver när de ska etablera och växa. Västkustens befolkningsraket har det sagts.

– I just Kungsbacka kommer det inte att handla om nya stora huvudkontor, säger Mariette Hilmersson, här dominerar mindre verksamheter som klarar sig med mindre kontor, men som behöver både en bra plats för logistik och lager­utrymme.

Hon berättar att man just nu planerar för en ny byggnad på Tryckarevägen i Hede med plats för upp till fyra verksamhetslokaler beroende på kundbehoven. Till exempel lätt industri. Även bakom Mediq planeras för nya lokaler.

– Vi gör fortgående analyser av framtidens behov av arbetsplatser och i dag pratar man mer om aktivitetsbaserade lokaler. Vad har vi för verksamhet och hur får vi ut maximalt av den. Som till exempel hubbar, som inte är lokalkontor i vanlig mening, men en effektiv ”extern” arbetsplats.

Rapporten ”Framtidens arbetsliv”

Du kan ladda ner Castellums undersökning om vårt framtida arbetsliv direkt på företagets hemsida: www.castellum.se

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin