Idén för nya boendet är naturmaterial, mycket ljusinsläpp och högt i tak.

”Här finns möjlighet till rörelse i en skyddad oas”

Ett modernt vård- och omsorgs­boende med högt i tak och mycket ljusinsläpp. Möjlighet att odla och nära till naturen. Erbjudande till aktiviteter och gemenskap. Nära till centrum för att kunna ta en fika eller lunch med vänner och familj. 

Låter det som alltför många önskemål? 

Inte alls! 

Särö vård- och omsorgsboende har kryss i hela checklistan. 

– Visionen har varit att erbjuda de boende ett samhälle i miniatyr, eftersom de inte längre kan delta i samhället på lika villkor. Det har varit ett oerhört roligt projekt, säger Stina Wenander, projektsamordnare som tagit fram gestaltningen i samråd med Eksta Bostads AB och Markgren Arkitekur.

Flytten till Särö vård- och omsorgsboende gick i februari i år. Alla boende har en egen lägenhet. Och oavsett i vilken lägenhet du bor kommer du ut till de gemensamma utrymmena direkt från lägenheten, i syfte att skapa trygghet och gemenskap.

Boendet har 80 lägenheter fördelat på åtta avdelningar. Varje avdelning har inglasad balkong som ger möjlighet att njuta av utsikten och naturen året om.

– Oavsett var du befinner dig i huset finns möjlighet att se det som växer och rör sig och att ha möjlighet till rörelse i en skyddad oas, säger Stina Wenander.

Det arkitektoniska uttrycket är inspirerat från byggnader i området från i dag såväl som historiska. Det har gällt både material och volymer. Stora vita trävillor och värdshus eller stora ladugårdar och stall i sten eller trä. Orangerierna är i glas och natursten.

– Särö vård- och omsorgsboende har en attraktiv kombination av det gamla med trähus, den lantliga miljön och närheten till havet. Det har vi också tagit vara på i gestaltningen, säger Stina Wenander.

Text: Cecilie Östby
Foto: Markgren Arkitektur

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin