Nya badhuset ger plats åt ökat simintresse

Bäst-före-datum på gamla badhuset är passerat. Ny modern teknik, energikrav och hållbarhet är alla faktorer som ligger till grund för ett nytt badhus i Kungsbacka. Tillsammans med invånarnas önskemål förstås. Det nya badhuset blir ett familjebad och en träningsanläggning för besökare och simklubb och är en del av nya Kungsbacka sportcenter.

– Vi har varit alltför trångbodda, så det här är ett efterlängtat badhus, säger Sara Nygren, enhetschef på förvaltningen för Kultur & Fritid. Antalet motionssimmare har ökat och särskilt de som vill simma lite snabbare. Den nya 50-metersbassängen har tio banor så nu kommer det att finnas plats.

Utöver 50-metersbassängen kommer det att finnas två undervisningsbassänger med höj- och sänkbar botten, rutschkana, gym, kafé och relaxavdelning. Utanför badhuset blir det en park som välkomnar besökare.

– Det här har vi sett fram emot i många år, säger Peter Lundin, ordförande i Kungsbacka Simsällskap, KBSS. Vi har ett växande antal vuxna som vill simma, och nu får vi möjlighet att växa.

– Vi har varit med tidigt i planeringen och haft ett väldigt bra samarbete med kommunen kring det här. Det gynnar oss och det gynnar Kungsbacka, säger han.

Det nya badhuset beräknas stå klart till våren 2020 och kommer då att drivas av Medley AB som redan nu i januari tar över verksamheten för både Fjärås och Kungsbacka simhall. De kommer, precis som kommunen gör i dag, erbjuda simundervisning, vattengympa, familjeaktiviteter med mera och driva gymverksamhet i badhuset.

Visste du detta om badhuset?
• Den invändiga kakelsättningen består av totalt 326 000 kakelplattor på en yta av 10 300 kvm.
• Dessutom sätts 600 kvm mosaik.
• Den utanpåliggande rutschkanan blir 130 meter lång.
• Den utvändiga konsten av finska världskonstnären Mari Rantanen består av 7 100 kakelplattor i flera färger. Plattorna täcker en yta av 500 kvm utanpå huset.
• Det blir tre bastur, varav en har ett stort glasparti mot söder och en terrass utanför på 220 kvm.

Text: Anders Olow
Illustration: We Group
Foto: Kungsbacka kommun