Denna artikel är en annons

Sverigehuset beredda att bygga mer på Tölö ängar

Sverigehuset tillhör inte de där stora byggherrarna. Men har ändå byggt cirka 1 800 bostäder sedan starten 1992. Anna Henriksson, vd för Sverigehuset, föredrar att säga utvecklat i stället för byggt.

– Vi har en förkärlek för utmärkande arkitektur och hållbar design och vi vill göra avtryck på såväl hus som bransch, säger hon.

Fotografen och Anna Henriksson åker ut till Forsgårdens Golfklubb i nordöstra delen av Kungsbacka. ”Golfklubben mitt i stan” som den kallas. Från Kungsmässan tar det inte ens tio minuter med bil. Så nära och ändå mitt ute i en storslaget vacker böljande natur av ängsmark och skog.

Här har Sverigehuset redan byggt 79 bostäder, både hyresrätter i röda trevåningshus och bostadsrätter som kedjehus, i ett område kallat Tölö gårdar som blev färdigt för två år sedan.

– Vi har hämtat inspiration från de halländska bondgårdarna i arkitekturen, säger Anna Henriksson. De passar så oerhört bra in just här.

Arkitekturen ligger Sverigehuset varmt om hjärtat.

– Vi vill ge rum för utmanande idéer och unika lösningar med såväl platsen som människan i fokus. Det ska vara hållbart och unikt, för dig och mig. Vår målsättning är helt enkelt att vara den bästa projektutvecklaren av bostäder genom att utveckla vackra, funktionella, hållbara och prisvärda bostäder till våra kunder.

– Därför är inte heller något projekt det andra likt.

Planprogrammet för nordöstra Kungsbacka stad godkändes av kommunstyrelsen tidigare i höstas och omfattar delar av Tölö ängar. Tanken är att ge plats för flera nya stadsdelar med varierat bostadsutbud och utrymme för kommunal service. I den kommunala planen kallas området för Tölö ängar syd.

Här vill Sverigehuset utveckla flera bostäder med varierande upplåtelseformer. De planerade husen kommer att ligga på ängarna i sluttningen mellan Hällingsjövägen och Söderån, mitt emot Forsgårdens golfklubb, och det blir flera olika typer av bostadsområden.

– Variation är vårt ledord, säger Anna Henriksson, både vad gäller boende- och upplåtelseform. Vi ska bygga bostads- och hyresrätter i flerbostadshus, radhus, parhus, kedjehus och friliggande villor med ambition att skapa ett socialt hållbart område med spännvidd när det gäller familjesituationer, ålder och intressen.

Anna Henriksson tror på mellan 400 och 600 bostäder.

– Vi har en långsiktig strategi att bygga hyresrätter blandat med bostadsrätter, i våra hus eller kvarter. Det är inte bara ett rent affärsmässigt beslut, utan också någonting som främjar den sociala hållbarheten, säger Anna.

– Det här området, som vi kallar Forsgaard, är ett av de bästa kommande områdena i Kungsbacka. Här vill människor bo. Vi har inget annat område som redan nu har så många intressenter.

Som liten aktör menar Anna Henriksson att Sverigehuset har mycket korta beslutsvägar och säger sig vara beredd att trycka på startknappen för detaljplanen när som helst.

– All infrastruktur finns redan eller är på väg och vi vet att efterfrågan på bostäder just här är stort.

– Vi vill köra igång nu. Eller helst i går! skrattar hon.